Buiten zonnen:

Bij een goede zonbescherming hoort een goede voorbereiding. Laat je huid langzaam aan de zon wennen. Hiermee voorkom je dat de huid verbrandt. Maar het is ook een levenslange investering. Een huid die één keer flink is verbrand, blijft namelijk levenslang extra gevoelig voor de zon. Onderstaand geven wij u een persoonlijk zonadvies.

Gebruik buiten altijd zonnebrandmiddelen
Zonnebrandmiddelen zijn speciaal gemaakt om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een middel dat alle UV-straling filtert, bestaat echter niet.

Zelfs zonnebrandmiddelen die uiterst doeltreffend zijn en tegen zowel UV-A(Aging)-straling als UV-B(Burning)-straling beschermen, kunnen geen volledige bescherming bieden. Een zonnebrandmiddel moet dan ook gezien worden als een aanvullende maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw tussen 12.00-15.000 uur                                                        

Natuurlijke bescherming
Een ander – natuurlijk – beschermingsmechanisme is de vorming van melanine onder invloed van de zon. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Door bruin te worden, beschermt de huid zichzelf als het ware.

Beschermingsfactor en houdbaarheid
De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). De SPF moet zorgvuldig worden gekozen en is afhankelijk van je huidtype. Iemand met een bleke huid, blond haar en blauwe ogen zal sneller in de zon verbranden dan iemand met een getinte huid en bruine ogen. Per SPF kun je met een normale huid buiten 20 minuten veilig zonnen. Een SPF 12 is dus goed voor twaalf keer 20 minuten zonnen.

Het is overigens een fabeltje dat een hogere factor het bruin worden vertraagt. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen. Let er wel op dat als je een goede zonnecrème koopt er vaak een houdbaarheidsdatum aan zit. De filters in de crème verliezen na een jaar de helft van hun bescherming. Onze zonnecrèmes worden na ieder seizoen door de leverancier omgewisseld voor nieuwe crème’s.

Huidtypes en SPF
Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.
Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.
Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15.
Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10.

Royaal en regelmatig smeren
Naast het kiezen voor het juiste product, is er een belangrijke regel bij het zonnen: smeer royaal en regelmatig. Spring niet te zuinig met zonnebrandcrème om.

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven, moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat. Vraag ons gerust om een persoonlijk zonadvies.

Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven, maar een ‘hand vol’ voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven. Ook is het zaak de huid regelmatig opnieuw in te smeren.

Wij verkopen verschillende merken zonbescherming en kunnen u zodoende geheel onafhankelijk het juiste advies geven. Vraagt u gerust een advies aan één van onze specialisten.